persikost
bild 1: lätt fruktyoghurt, en klick minikeso, kanel, frysta hallon och en tärnad persika.
bild 2: 3% mjölk med 2 persikor.
Persika har prydat min frukostskål de senaste dagarna, gud så GOTT det är! Lagret börjar ta slut så ska cykla till coop och se till att det inte inträffar, hä hä ..
Sommar är verkligen en underbar årstid med all färsk och god frukt! På vintern är dom ju oftast mjuka och bittra, ugh.. Ta vara på det sommaren ger er! :-)
Matmöte
Fresh.
Gjorde ett vitlökssmör. Smör, salt, vitlök och dina favoritkryddor. Gott!
Ciao
Gömt socker
Total mängd socker: 10 sockerbitar
I glas vitt vit = 2,5 sockerbitar
I glas rödvin = 1 sockerbit
Jättesimpel tårta!
Mini Keso
Midsommarhelgen är räddad! Inte bara för att jag får frossa körsbär och jordgubbar, utan att jag hittade det sista paketet MINI KESO! Då är lyckan på topp. Jag tror att dom har slutat med minikeso, iallafall de stora förpackningarna. Mitt liv gick i kross ha ha.. Dom säljer dom små ibland, men det är sällan. Ska göra ett inlägg senare om skillnaderna mellan "vanliga" keso och "mini" keso.
Ha en trevlig midsommar! Det ska jag då ha.. :-)
Matmuffins!
För någon dag sedan serverade jag matmuffins åt familjen. Det är något som funkar åt både mamsen&papsa, då min pappa går på LCHF och mamma utesluter all röd mat. Serverades med kesosallad, groddar och som mamma önskade, krossad ananas!
Matmuffins (6 portioner)
- 6 Ägg
- ½ dl Grädde
- 4 Skinkbitar alt. kalkonbacon
- Färska örter
- Salt&peppar
- 1½ dl ost
Blanda ägg och grädde i en bunke. Klipp skinkan i bitar, knaperstek i kokosfett. Hacka örterna, blanda ner i bunken. Salta och peppra. Välj en ost som du gillar och hacka den i tärningar. Häll halva ostmängden i bunken och spara resten. Häll smeten i dubbla-trippla muffinsformar så att dom håller och inte läcker ut. Klicka sist ner ostbitarna som du sparade. Grädda i ugn 15-20 minuter i 175grader.
Frosting
- Keso
- Senap
Lightversion
- Äggvita
- Lättkvarg
- Kalkonskinka/Kalkonbacon
- Färska örter
- Örtsalt&Peppar
- Arlas lättost
nyttigt midsommarmums?
Jag har under den senaste veckan längtat som en TOK till midsommar! Eftersom att jag är student så är det inte ofta man har så mycket variation -matväg- som vid högtiderna. Det är en ganska rejäl 180 när jag kommer till mamma och pappa och kylskåpet är knöfullt. Så det har definitivt blivit fööör mycket av det goda senaste 9 dagarna..
Har därför tänkt att hålla tillbaka litegranna på midsommar. Nu menar jag inte att jag ska sitta och knapra på ett salladsblad precis, utan kanske försöka skippa jordgubbstårtan eller godiset mot kvällen. Vilket kommer bli svårt då min farbrors fru bakar helt otroliga tårtor, guuuuuuuuuuuud...
Har ni några bra tips/trix eller nyttigare alternativ?
Hittils har jag kommit på;
Vattenmelon
Ananas
Kvarg+Fun Light+Frysen i någon timme= Glass
Jordgubbar
Rabarber+Kanel+Stevia
Vaniljvisp
Tips uppskattas!! :)
Visste du att? Onödig fakta om mat
Utan färgmedel är Coca-Cola grönt
Varmt vatten fryser snabbar än kallt vatten
American Airlines sparade över en tredjedels miljon genom att ta bort en oliv från salladen i första klass
Espressokaffe innehåller över 800 olika smaker. Det är fler än i t ex vin
Från början innehöll Coca Cola kokain
Ananas är en buske
Sverige är det land i västvärlden som äter mest bananer, 17 kilo per person och år
Island konsumerar mer Coca cola per person än någon annan nation
Klistret på frimärken innehåller 2-8 kalorier
De finns fyrkantiga vattenmeloner i japan
Varje dag så äter 40 miljoner amerikaner jordnötssmör
Äpple är mer effektivare än kaffe för att hålla sig vaken på morgonen
Om du tuggar tuggummi medan du skalar lök ska det hjälpa dig från att gråta
Boaniskt sett är alla citrusfrukter bär
Auberginer, tomater och paprika är en potatisväxt
Bananen är ett bär
Man får inte finnar pga choklad
Enbär är en sorts kotte
Gurkor är bär
Strikt vetenskapligt är jordnötter en ärtväxt
Småkakor innehåller 15 % socker och läsk 10, medan inlagd sill ofta har uppemot 20 %
Holländarna äter mest godis i europa-ca 14 kg/år, sedan kommer danskarna. Sverige ligger på nionde plats med ca 12 kg
Svenskarnas populäraste choklad är marabous mjölkchoklad
Janine antoni, en konstnär från usa, tuggar i sig choklad som hon spyr ut, och sedan gör konstverk av
Laponias räkfrossa
Igår var jag, föräldrarna och våra amerikanska gäster på båten Laponias räkfrossa! Väldigt gott kan jag glatt meddela. Det serverades (såklart) räkor i mängder, olika ostar, sallad, tomater, gurka, majonäs/senapssås, vitlökssås, citronsås och nybakat bröd! Unnade mig med mycket citronsås ha ha, goott!
Skulle självklart vilja ge en grundlig recension på kryssningen men eftersom att jag inte åt allting som serverades känns det taskigt.
Men av det jag fick i mig (sallad, tomat, gurka, räkor, citronsås) ger jag det ett; -VG
Skulle vilja se en fräschare sallad och ägg överhuvudtaget. Skulle också vara nice om man fick en citronklyfta.. eller två! ;-)
Veg-middag
Dehär må se ut som en brun ful sörja.. Kanske äcklig t.o.m.. men kan ORD beskriva hur gott dehär är?! Skulle inte tro det! Det gick ihop så bra med mina smaklökar att det faktiskt fick bli en repris dagen efter.. NOM!! :-)
Den består av:
- Aubergine alt. nudlar
- Rödlök
- Tomat
- Quorn-bitar alt. kyckling
- Kinesisk soya
- Vitlöks-Sötsursås
- Färska örter
- Lätt kokosmjölk
Skala först av skalet från auberginen, sedan "köttet" i strimlor. Hacka rödlöken, örterna och tomaten. Dela quornbitarna i två delar. In i stekpannan med en klick kokosfett! Häll sedan i kokosmjölk, soya och sötsursåsen. Krydda med ex. vitpeppar. Salt bör inte vara nödvändigt p.g.a soyan :-)
Buljongen:
- Grönsakstärning
- Rosmarin
- Lätt kokosmjölk
- Vatten
- Kinesisk soya
- Vitlöks-Sötsursås
- Vitpeppar
- Chili-Lime krydda
Vi som kollar på svtplay vet ju kanske om att soppa håller en mätt längre än 'vanlig mat'. Kan vara bra att veta för oss studenter som gärna vill spendera pengar på annat än mat..
en röd frukost
Lätt blåbärsyoghurt med skivade jordgubbar och vattenmelon, en kopp vatten (hehe) och melonskivor.
Det bästa med sommaren: Färska jordgubbar och vattenmelon! nom nom & nom! Skulle kunna leva på enbart detta..
Lax i ugn
4 port
Detta är en väldigt mångsidig rätt som går att variera ut i det oändliga. Här kommer en variant.
Ingredienser:
4 laxbitar
valfri ostbit
valfri brödskiva
1 vitlöksklyfta
torkade örter
färska örter
salt
peppar
olivolja
Gör så här:
Ta fram laxen på morgonen och låt den tina i kylskåp under dagen. Börja med att salta och peppra. Mal torkade örter till en blandning och marinera sedan laxen med den. Jag tog: basilika, oregano, dragon, timjan och ingefärspulver.
Ta någon ostbit du har hemma. Går bra med med hushållsost men bäst är det nog med parmesan. Jag tog en prästostbit. Riv osten och smula ned en brödskiva. Hacka sedan ned färska örter som tex: oregano, basilika, timjan och gräslök. Pressa i en vitlöksklyfta. Ringla sedan över lite olivolja och blanda väl.
Bred ut massan över laxen och stek i ugn i ugn runt 180 - 200 grader i 30 min. Kolla att laxen är helt genomstekt.
Vill man variera receptet kan man testa sig fram med olika såser, kryddor, örter, ost osv.
Nötter
Oljerostade: Ökar fettinnehållet med 15–20 procent, medan vitamin- och mineralinnehållet i stort sett är opåverkat.
Saltade: Saltningen ökar saltinnehållet från nästan ingenting till omkring 1 gram per 100 gram saltade nötter, motsvarande cirka 20 procent av det maximala dagsintaget.
Honungsrostade: Ökar framförallt sockerinnehållet, eftersom nötterna omges av en honungsglasyr.
Chokladöverdragna: Bidrar med irriterande fett och socker. Det belastar hälsokontot.
Här är lite information hur många kalorier 100g av olika nötter innehåller
hasselnötter 644 kalorier
paranötter 657 kalorier
pekannötter 670 kalorier
pinjenötter 620 kalorier
pistagenötter 602 kalorier
rostade jordnötter 585 kalorier
rostade saltade jordnötter 585 kalorier
sötmandel 595 kalorier
torkade jordnötter 571 kalorier
valnötter 660 kalorier
Bröd med bönor
Här kommer ett matbröd som man kan variera väldigt mycket. Pröva olika böner, linser och mjölsorter. Bra för vegetarianer/veganer med extra protein i brödet.
- 250 g bönor el linser
- ca 4 1/2 dl vatten
- 1 påse torrjäst
- 2 tsk salt
- 1/2 dl rapsolja
- 1 msk ljus sirap
- 5 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl el vetemjölspecial
Mixa bönorna med 2 dl vatten. Tillsätt sedan vatten så du har 7 dl vätska.
Värm vätskan till ca 42 grader. Rör i jästen till en jämn smet. Häll sedan i saltet, oljan, rågsikten och häften av mjölet. Arbeta degen, häll sedan i resten av mjölen.
Jäs under bakduk i 30 min.
Serveras gärna med grönsaker från trädgården.
Lunch
Super enkel och god dressing
Gott till grillat!
Nääää, nöjer mig med min halloumi som tillbehör....
Dock så trillade jag in på en shapemeup blogg som la ut en bild på en ungsbakad tomat med en någolunda krispig topping. Såg ju helt ok mums ut faktiskt! Gjorde min egna version och GUD/SÅ/GOTT! Kommer aldrig grilla utan mina tomater nu, ha ha. Passar perfekt till kött. Obligatoriskt from here on now!
Du behöver,
- Stora tomater
- Örter
- Rödlök (valfritt)
- Kokosmjölk alt. creme fraiche, gräddfil
- Fänkålsfrön alt. krossade cornflakes
- Grillkrydda, curry (valfritt)
Jag gröpte ur lite "kärnor" ur tomaten, inte saften! Sedan var det i med örterna, löken, 1 tsk kokosmjölk, kryddor och sist fänkålsfröna. Utelämna inte fröna/cornflakesen! Det gör hela tomaten! Kan också tänka mig att ett tunt ost-täcke hade varit gott det med :-)
Termos
Fruktvatten
Lunch
Fun light
Frukoststund har guld i mun
2 dl Lätt naturell yoghurt med 1 msk mini keso med varma hallon, en halv skivad banan, 1 msk hemmagjort müsli och chaite.
Jag älskar verkligen frukost. Det är den bästa måltiden under dagen tycker jag, nästan så att det blir farligt.. Skulle nämligen kunna äta upp en hel häst för min mättnadskänsla verkar vara lite trögväckt.. Så jag har börjat äta med kinapinnar! Det tvingar en att äta långsammare då man tar bit-för-bit, blir nästan lite roligare och godare då också!
Kiwiglass
Du behöver
- Kiwi
- Choklad
- Glasspinnar alt. orangesticks el. grillstick
Kinamat
Avokadosoppa
Jag brukar inte gå så mycket efter kryddmått men något åt dethär hållet ska det la gått,
- 2 avokados
- 1 rött äpple
- 1 vitlöksklyfta
- 3 dl grädde
- olika örter
- vitpeppar, örtsalt
Värm sedan upp i kastrull på medelvärme i ca. 15 minuter, smaka av med vitpeppar och örtsalt. Garnera med räkor, i mitt fall var de rumsvarma, hackade äppelbitar, citronklyfta och örtblad. Ät!